top of page
Foto van schrijverWeek van de Leek

De illusie van een illusie, van een illusie (deel 1)

Dag connecties en lieve mensen,


Om met de deur in huis te vallen, vertel ik u graag dat ik een aantal afleveringen heb teruggekeken van een serie die de VPRO in 2015 heeft uitgezonden. Bijna 10 jaar geleden al. Het is een programma met zes afleveringen die "De volmaakte mens" als hoofdtitel heeft en wordt gepresenteerd door Bas Heijne.


Het mooie van terugkijken is dat het nu kan met wat ervaring, en kennis, van de tijd die toen nog toekomst was. Het is een serie waarin hij op zoek gaat naar de ethische tegenstellingen in de wereld van de wetenschap die zich bezig houdt met de volmaakte mens. Ik geef u hier de titels van de zes afleveringen op een rijtje, met link als u ze zou willen bekijken.



Het is werkelijk een prachtige mainstreammedia serie. Eentje die je in deze tijd niet meer zou verwachten, want de wereld is, in nog geen 10 jaar tijd, sneller veranderd dan we hadden kunnen bedenken. Ik vermoed dat een serie met, als format, dit onderwerp en deze insteek, de huidige screening niet op dezelfde manier had doorstaan.



Nu ben ik op deze serie geattendeerd door een heel gedegen 'geschreven stuk' dat ik onder ogen kreeg. Die VPRO serie werd daarin als referentie en onderbouwende link gegeven. Dit geschreven artikel gaat over onze fascinatie voor foetaal weefsel.  De inhoud zal ik u hier niet gaan voorkauwen, dat stuk moet u echt zelf even lezen.



Dat is de feitelijke kapstok en het bredere verhaal. Daarin worden ook foto's van diverse krantenartikelen getoond. Het begint al in 1972 met een artikel van het NRC met de kop: "Embryohandel dient Research" Het jaar 1972 is ondertussen meer dan een halve eeuw geleden. In retrospectief, kunnen we daarom de trend achteraf heel veel beter op waarde schatten dan op het moment dat we de toekomst van toen nog niet kenden.


De hoeveelheid van de gewenste en benodigde aantallen abortussen voor onderzoeksmateriaal wordt in dit artikel niet vermeld. Die informatie wordt beter verhuld dan staatsgeheimen. Maar hopelijk komt u met enig boerenverstand tot dezelfde conclusie als ik. Zeker met de kennis van nu. Wat mij betreft, zou voor iedereen de push van onderuit om legalisering en verruiming van wetten die abortus mogelijk maken, in een heel ander daglicht moeten staan.


Zeker nu we sinds die tijd hebben ervaren hoe de media wordt gebruikt om leugens te verspreiden of een publieke opinie te beïnvloeden. Terwijl we dat toen ook al wisten natuurlijk. Eigenlijk altijd al, want dat verteld de geschiedenis ons ook wel. Tegenwoordig is de informatie voorziening veel sneller en breder. Zo weten we nu van de schaamteloze leugens om de Golfoorlog in Irak te kunnen beginnen, om maar eens wat te noemen.


Maar toen, zeker zo kort na WOII als in 1972 leefden we immers nog in de naschokken van de ontdekking wat de effectieve macht is van massieve propaganda. Wie echt denkt dat dat nu beter is geworden, als in rechtvaardiger, eerlijker en democratischer, die kan hier beter stoppen met lezen en een sprookjesboek van de gebroeders Grimm uit de kast halen. Want we zijn nu nog niet eens bij het einde van ons eigen lustrum, waarin we een massieve mondiale propaganda campagne beleven.


We beleven een ontwrichtend lustrum waarin we ongeveer de hele wereld tegen elkaar opgezet zien worden. Allerlei groepen mensen worden om beurten met een ander onderwerp uit elkaar gedreven. Zo hebben we in 2020, precies 75 jaar later, hier, in Nederland zelf, opnieuw mogen ervaren dat de term 'vriend en vijand' in no time over dezelfde persoon kan gaan. We hebben opnieuw kunnen ervaren hoe effectief het wapen van een media aan een leiband is.


Maar juist door de ontdekkingen van de wetenschap in haar onderzoek naar de menselijke psychologie en biologie, is dat nog sterker geworden. Veel sluwer en verfijnder. Met name door dit soort onderzoeken zoals hierboven worden genoemd, maar ook door de technologische ontwikkelingen.


De macht van de media is om de publieke opinie van de massa vooral geestelijk en psychologisch te kunnen stimuleren en buigen. Met een goed verhaal dat strak geregisseerd en eensgezind wordt uitgedragen, komen we ongeveer allemaal tot het punt dat we onze eigen landgenoten gaan verraden en Joden uitleveren aan de vijand. Die strategie is niet nieuw, maar zelfs stokoud! Deceptie is zelfs een onmisbaar kernbegrip in oorlogsvoering.

Deceptie is een onmisbaar kernbegrip in oorlogsvoering!

Die moet u heel goed onthouden. Dat is een hele belangrijke en ook cruciale constatering. Deceptie is hele bewuste en vakkundig voorbereide misleiding. Die is per definitie niet bedoeld voor verbinding en om een liefdevolle en betrouwbare relatie met iemand te ontwikkelen, nietwaar? Het is de facto bedoeld om juist mensen een loer te draaien en ze volkomen argeloos in een positie te krijgen waar er vervolgens verderf en vernietiging over ze uitgestort kan worden.


Het boek; "De kunst van het oorlogvoeren" van Sun Tzu wordt door strategen beschouwd als een standaardwerk. Sun Tzu was een generaal in het Chinese Koninkrijk van Wu, zo'n 500 jaar voor Christus.

Want ervoor nodig is om mensen te sturen, en wat al sinds mensenheugenis effectief is, is de inzet van angst. Vooral voor pijn, voor lijden en voor (onbekende) ziekten. En natuurlijk uiteindelijk de existentiële angst en ontzag voor de onvermijdelijke dood. De dreiging van geweld, die tot fysieke pijn, fysiek lijden en fysieke ziekte leidt, is ook erg effectief. De angst van het vooruitzicht op een akelige of een gewelddadige dood, maakt ongeveer iedereen van ons week en zwak.


Laat ik u hier dan bijzonder indringend duidelijk maken, dat angst niet van God is. Wát u er ook van hebt gehoord en geloofd hebt tot nu toe; angst is niet van God. Hoe diep u ook bent meegezogen in het idee dat het Oude Testament meedogenloos is. Hoezeer u misschien ook gelooft dat "Religie" de bron van oorlog was in de Middeleeuwen en de tijd van de Kruistochten. Het is niet van God, maar van mensen doordrenkt met het kwaad. Want:

Angst is niet van God!

Romeinen 8:15

"Want u hebt niet de Geest van slavernij ontvangen, die opnieuw tot angst leidt, maar u hebt de Geest van aanneming tot kinderen ontvangen, door Wie wij roepen: Abba, Vader!"


Of wat te denken van mijn eigen trouwtekst. Psalm 91:1 "Wie in de schuilplaats van de Allerhoogste is gezeten, zal overnachten in de schaduw van de Almachtige."


En over vrede gesproken die heel ver van angst afstaat... Filippenzen 4:6-7 "Maak u nergens zorgen over, maar bid voor alles en vraag God wat u nodig hebt, dankbaar voor alles wat Hij doet. Dan zult u de vrede van God ervaren, een vrede die ons menselijk besef te boven gaat en die de wacht houdt over uw hart en gedachten, omdat u in Christus Jezus bent."


Geheimen voor intimi en geselecteerde genootschappen, zijn niet van God. Misleiding is niet van God. Verborgen agenda's en deceptie is niet van God. Rangen en standen zijn niet van God. Onderwerping en slavernij is niet van God.


Er is niets anders dan openheid bij God. Zijn plan voor de wereld heeft Hij vanaf het begin tot het eind laten opschrijven. Zijn oplossing voor het kwaad is duidelijk. En Zijn reddende oplossing voor de mens is werkelijk voor iedereen. In verleden, heden en toekomst.


Want iedereen heeft gezondigd en ontbeert de nabijheid van God, en iedereen wordt uit genade rechtvaardig verklaard, om niet, dankzij de verlossing door Christus Jezus.

Romeinen 3:23-24


Om onze zonden werd hij doorboord, om onze wandaden gebroken. De straf die hij onderging bracht ons vrede, zijn striemen gaven ons genezing. Jesaja 53:5


Hij heeft ons gered uit de macht van de duisternis en ons overgebracht naar het rijk van zijn geliefde Zoon, die ons de verlossing heeft gebracht, de vergeving van onze zonden. Kolossenzen 1:13-14


En hierin is Gods liefde ons geopenbaard: God heeft zijn enige Zoon in de wereld gezonden, opdat we door Hem zouden leven. 1 Johannes 4:9


Door niemand anders kunnen wij worden gered, want zijn naam is de enige onder de hemel die de mens redding biedt. Handelingen 4:12


Als uw mond belijdt dat Jezus de Heer is en uw hart gelooft dat God Hem uit de dood heeft opgewekt, zult u worden gered. Romeinen 10:9


Want er is maar één God, en maar één bemiddelaar tussen God en mensen, de mens Christus Jezus. 1 Timoteüs 2:5


Elke goede gave, elk volmaakt geschenk komt van boven, van de Vader van de hemellichten; bij Hem is nooit enige verandering of verduistering waar te nemen. Jakobus 1:17


Hebt u werkelijk nog meer bewijs nodig? Dan kan ik u de Bijbel als geheel aanbevelen, die heeft nog genoeg over. Dit waren enkele teksten in de NBV21 vertaling van de website van Daily Verses. Dus als u hulp nodig heeft om het in thema's op te delen dan kunt u daily verses opzoeken die u in teksten voorziet, maar dan onderverdeeld in onderwerpen.


Maar welke kracht bedient zich dan wél van deceptie en misleiding? Welke kracht veroorzaakt dan oorlog, maakt geheime genootschappen en heeft verborgen agenda's? Welke kracht buit mensen uit, gebruikt geweld, onderwerping en controle? Welke kracht maakt rangen en standen en past meedogenloze selectie toe om zichzelf voorspoed, rijkdom en welvaart toe te eigenen, ten koste van dodelijke armoede bij anderen?


En als dat allemaal het tegenovergestelde is van God, dan is er toch ook een tegenstander van God? Dat kan dan toch niet anders?


De illusie van een illusie, van een illusie, is dat wij met heel velen niet willen geloven in een echte actieve kwaadaardige entiteit. De moderne wereld heeft dat idee vaarwel gezegd en rekent het tot een type symbolische verhaalvertelling met een museumwaarde. In de verlichte welvaartssamenleving van vandaag is het daarom ook veel meer geaccepteerd om ons "ego" tot een "blokkade" te bestempelen. Die het bereiken van een hoger bewustzijnsniveau hindert.


We hebben het nu over negatieve energie, dat op (lage) frequenties resoneert met stress, pijn, lijden en ongelukkig zijn. Een afleidende en verhullende werkelijkheid. Want het is de subtiele, sluwe en misleidende deceptie die wegleidt van het idee dat er een uniek kwaadaardig wezen als entiteit bestaat en die actief is. Die dat beeld bij zichzelf wegdraait en het transformeert naar de mens door het concept over alle mensen uit te strooien.


Maar een rechtstreekse identificatie vindt u namelijk alleen bij God en in Zijn Woord. In de Bijbel en in het Evangelie van Jezus Christus. En hadden we niet net bepaald dat daar transparantie is? Dat daar geen verborgenheid en leugens zijn? In ieder geval maakt het zoveel duidelijk als dat wie betekent door de publieke opinie is onderwezen en de mening van de massa is toegedaan, dus.... ook niet in God gelooft.


Ziet u hoe sluw het werkt? Door zich over de hele mensheid te verspreiden en zich daarin te verbergen, bestaat daardoor "het kwaad' als concept feitelijk niet. Daarmee wordt het ook een stuk gemakkelijker om dan het tegengestelde concept dat er dan ook zoiets als een "God" is te negeren en af te wijzen, nietwaar?


Let op wat ik hiermee nog meer zeg! Het betekent dat wie in God gelooft, zich dus ook bewust is van de duivel, de satan als de tegenstander. Maar dat impliceert dan ook direct dat wie de satan aanbidden en volgen, dan óók absoluut in God geloven. Die zien juist Hem als de kwaadaardige tegenstander, die ze kost wat kost wil verslaan. En zo ons, als Zijn schepping, mét Hem.


Da's eigenlijk niet zo ingewikkeld te bedenken, toch?


Daarom gaan we daar nog even verder op door in het volgende deel.




89 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page